Европейските пешеходни маршрути в България

Posted on Posted in Google maps, Tourist maps

Последните няколко дни правих проучвания за Европейските пешеходни маршрути в България. В момента ЕПМ покриват пет от високите планини тук, но се оказа, че създаването и маркирането на пътеките е непълно. Всички те трябва да започват от границата, където е завършил етапа в съседната държава и да продължават до границата на следващата държава към дестинацията си. На картата тук в червено е Е3, в синьо Е4 и в зелено Е8….

За да бъдат пълни, трябва Е3 и Е4 да се свържат с Видин, където на Дунав Румънската част свършва. Туристите от Белоградчик и Монтана са създали “Западно Балкански маршрут” (виж в лилаво на картата), които свързва Белоградчик с връх Ком. От Видин до Белоградчик са 60-70 км с хижа и къмпинг по пътя. Маркираната част на Е3 следва билото на Стара планина от Сръбската граница и връх Ком до нос Емине*. Ако крайна точка на маршрута е град Несебър (според Европейската пешеходна асоциация) от Видин са около 790 км през България и евентуално още 110 км. ако маршрута се продължи към границата с Турция и Малко Търново.

Е4 от Видин може да следва същият път, като Е3 до Ком и прохода Петрохан. В някой момент трябва да тръгне на юг – или по живописното Искърско дефиле, или по билото до Мургаш или Голак над Бухово и към София. Както Ком – Емине, Е4 преминава през едни от най-високите части на българските планини – Витоша с Черни връх, Рила с Мальовица, Пирин с Вихрен. Маршрута завършва не далеч от ГКПП Кулата и продължава в Гърция.

По мое мнение наршрута Е8 в България е маркиран напълно погрешно. Направен е в Родопите, защото е трябвало да се покрие и тази известна планина от системата на Европейските пешеходни маршрути. Румънската част на маршрута завършва в Гюргево и влиза в България през Русе. Обичам Родопите и съм съгласен, че такъв маршрут там, трябва да има. Но свързването на Русе със Самоков и Боровец в Рила ще е епично. Особено, ако преминава през Русенски Лом и скалните манастири там, Велико Търново, Трявна, Габрово до билото на Стара планина. По билото се изкачва най-високата част с връх Ботев и някъде близо или около Копривщица да навлиза в Средна гора и държейки запад/юго-запад до Костенец и Рила. С подобен маршрут Е8 ще бъде повече от 900 км и съответно най-дългият многодневен маршрут в България. Сега маркираната част от маршрута изкачва връх Мусала и през язовир Белмекен слиза в Родопите, пресичайки ги от запад на изток (~440 км). Завършва в село Мезек/гр.Свиленград на Турската граница.

По време на проучването забелязах и друг маршрут, който завършва в близост до Българската граница – Е7. Ако се продължи в България ще започва от ГКПП Олтоманци и село Долно Уйно или град Кюстендил. От там живописният път е през Земенският пролом, руините на Землеград и прочутият Земенски манастир до язовир Пчелина и през малкото Голо Бърдо до Витоша и Боянската църква. От София… ами, първо трябва да се види къде в Румъния или другаде отива маршрута…
Определено проучването не е завършило и ще продължи. Ще търся подкрепа и идеи от различни туристически организации. А за маршрутите на Пътя на Султана, които преоткрих за себе си, ще пиша скоро.

* Ком-Емине като маршрут възниква от самото начало на туристическото движение в България. Идеята за него е на самият Алеко Константинов, но първи го преминава Павел Делирадев през 1933 г. Маршрута става част от Е-3 през 1990г.

I would be pleased to hear your opinion

1 Comment on "Европейските пешеходни маршрути в България"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
trackback

[…] of the evening is quite interesting and attractive. In general plan this hike follows the route E-4 Vitosha-Verila-Rila with minor modifications for places of worship in the way. I passed this part of the E-4 and the […]

wpDiscuz