Схема на велосипедни маршрути в България

Откакто създадох сайта Велотуринг BG, се чудя и експериментирам върху различни начини за организиране и схематизиране на велосипедната мрежа, която може да се създаде в България. Задача изключително трудна, при положение, че би трябвало да има национални институции много по-сведующи и компетентни по въпроса. Преди време с Пешо от velo100.bg си говорихме по темата и той като холандски възпитаник предложи схемата с номерираните кръстовища. За мен обаче, тъй като повечето кръстовища са в или близо до населените места, по-удачният вариант, поне когато аз пътувам, е да от град до град (както са детайлизирани в момента) или да са тематични маршрути.
Новата и удобна маркировка поставена по EuroVelo 6, определено придава на карането официалност. Ако така изглежда и Националната мрежа на веломаршрутите, това ще направи велотуризма равноправен участник в движението по пътищата и ще увеличи безопасноста на участниците. А включването на Републиканската пътна мрежа в актива на този вид туризъм е неизбежна. За да могат велотуристите да се придвижват между градове, села и забележителности, не може да се разчита на новоизградена вело инфраструктура, често със съмнителна безопасност, комфорт на каране и смисъл в проектирането. А и дори такава да се изгради, то ще минат години. Поставянето на указателни табели, подобни на тези от EuroVelo 6 и предупредителни за по интензивно движение по пътя на велосипедисти, ще увеличи вниманието на шофьорите и превантира евентуални инциденти.
Но да се върнем на схемата на велосипедни маршрути в България. При излетните и уикенд маршрути, комбинацията от град до град или кръгов маршрут са добра идея, но опознавателен или рекреационен велотуринг маршрут е хубаво да бъде с цел и тематичен. Затова и на базата на хубавите пътища които знам и забележителностите по тях оформих няколко маршута и опитах да ги номерирам и схематизирам за удобство. На първо прилагане на схемата се получиха около 30 маршрута, като се класифицираха по два признака. Първо, главни и пресичащи България. Както при първостепенните пътища от Републиканската пътна мрежа, така и тук, главните и по-важни вело маршрути получиха първите и малки номера. Второ, за практичност и удобство, разделих маршрутите по посока, като тези Запад – Изток получиха нечетните, а Север – Юг четните номера.

Естествено започнах от първият, най-важен и вече маркиран път – EuroVelo 6 обозначен с N1. N3 е ПредБалканският път от Кула до морето, „асфалтовият вариант“ на Ком-Емине :), 5 е Път 6 – Подбалканският път, а 7 София – Пловдив – Свиленград или по Римскому – Виа Диагоналис или Милитарис. N9 е за вторият EuroVelo маршрут 13 – Пътя на желязната завеса. Север – Юг или обратно са маршрути 2 – По Река Искър, 4 – Път 37 и 305 свързващ Гиген с Доспат, 6 е по река Янтра, Шипченският проход (скоро по-безопасен за колоездачи) и през Казнлък и Първомай до Кърджали. N8 е по Път 7, а N10 е по крайбрежието.
Други заслужаващи внимание велосипедни маршрути в България са 12 – по река Осъм, 13 Враца – Велико Търново през известни пещери и каньони, 15 по сухопътната граница с Румъния, 16 – Тутракан – Шумен, през Свещари и Плиска, 19 – София – Земен – Трекляно, 21 – Кюстендил – Самоков – Пловдив, 22 По река Малък Искър, 24 – Оборище – Велинград – Банско – Гоце Делчев и защо не до устието на Места, 26 – Копривщица – Пловдив – Смолян, 27 По река Тунджа и 31 ТрансРодопи.
Предполагам, че при описването ще дойдат някои козметични промени, но за момента като идея за популяризирането на велотуризма и туринга ще се придържам максимално близко до тази схема.
Все пак съм отворен за всякакви предложения и идеи, а на сайта ВелоТуринг-БГ ще намерите най-актуалните промени по схемата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *