Sofia City Escape

Започнах като ученик с походите в планините около София, и бързо осъзнах колко интересни са селата между София и планината. Повечето от тях имат стари църкви, интересни къщи, дори тракийски гробници. Да, в София има тракийски могили. Но колко трудно е да намериш начин да излезеш от София без автобус или влак… Затова започах търсене на пътища, които позволяват да излезете пеша или с колело от предградията до селата и планините наоколо. Заради това, сега съм може би най-знаещият човек за столичните крайградски автобуси :))) и обраслите пътеки из малките планини до София. Тъй като живея в западната част на града, повечето излети са в тази посока.

Използването на крайградски автобус е удобен начин да стигнете до селото или квартала – отправна точка за туризъм. Съответно, плюс е, че можете да отидете от едно село в друго, без да се връзвате с това къде сте паркирали, но и минус, че обикновено пътувате по-дълго. За съжаление транспортирането на велосипед в тези автобуси е забранено (!!!), което ви ограничава да се карате около дома си или да използвате влак до по-близкия град. И обикновено да платите повече за колелото (2 лв. е билета за колело във влак), отколкото за себе си предизвиква усмивка. Но ако тръгнете от вкъщи, най-трудната част от колоезденето е да отидете на друга страна на Околовръстния път. Освен това повечето черни пътища са временно и зависят от пролетната оран… В нито един от крайните квартали на София не се отделя алея или поне да има безопасно място за излизане от града за велосипедисти. Което за съжаление показва, че Столична община не само не може да се занимава с пешеходни и велосипедни алеи в центъра на града, но не е мислила по-далеч от Централна жп гара… И главен приоритет е да карат колоездачи до центъра (т.е. да работят), не извън града (т.е. за почивка)

За повечето столичани разходка извън града за туризъм означава да отидат до Витоша. Но дали ще пътувам час и половина до Алеко, за да се кача на Черни връх или пак толкова време до Гара Бов, Калотина или Габра за да открия нови забележителности и места за мен е същото? Затова искам повече хора да видят колко лесно (а в много случаи и доста по-евтино) може да бъде туризъма на друга планина, освен Витоша. И те са над 10, с красиви гори, бистри потоци и гледки към Софийската котловина и отвъд нея. И докато търсех как да опиша тези места, обособих 22 области, където можете да направите екскурзия с отиване до началната точка (с кола, градски или общински транспорт, влак) от час до два часа и половина.

Всички тези идеи, транспортни връзки и изходни точки, са събрани на картата по-долу. Така че, разгледайте я, изберете дестинация и вижте в колко тръгва автобуса или влака до Сливница, Драгоман, Годеч, Своге, Елин Пелин, Самоков или Перник…

Намерете маршрут на моята wikiloc страница. Или намерете вдъхновение следвайки #ИзлезОтСофия в Instagram

Знанието и любовта ми към всички тези планини около София ми позволи да добавя всички пътеки и интересни места в туристическите карти на Люлин и Лозен планина (с идеята и да се подготвят и за планините Мала, Софийска, Вискяр, Три уши и Понор), но все пак немога да намеря пари за публикуване. Но те съществуват като jpg и pdf файлове с висока резолюция ако някой се интересува и има интерес.