Карти на света на български

На базата на преведените shp файлове от Natural Earth от мащаба 50М и картите на света на английски, който имах на сайта вече има и карти на света на български. Както английските версии и тези са безплатни (само срещу like).
Но разликите са повече и за по-хубаво. Първо, картите са налични в два варианта – растерен PNG с размери 3500х1800 пиксела и векторен PDF с размери 100х50 см в зависимост за какво може да потрябва – уеб или печат. За „съжаление“ PDF-a защитен от редактиране, пък и то какво да му редактираш – текста е в криви. Нормално, прекарах много дни в работа и редактиране, но ако толкова имате нужда от карта с друг шрифт, пишете ми, ще го измислим.
Втора разлика са вида карти. На английски са само политически с цветове свързани с континентите. Сега на български само една карта е такава, втората е различни цветове независимо от континента и третата е физическа със основните географски елементи и точки на сушата и океаните.
Да. Третата карта е и третата основна разлика. За нейна основа е използван растер с релефа на земната повърхност. Отбелязани са най-високите и най-ниски точки на сушата и най-дълбоките места за всеки океан. За съжаление заради растера, картата не е много за увеличение, но и трите карти са 1:35 000 000 мащаб и не са дребни детайли, още повече проекцията е Robinson – т.е. овал, а не познатия от Google maps Mercator…

2 comments

Здравейте, нужна ми е картата на света с различно оцветените континенти в PDF файл. Госпожата от училището ни иска да я разпечатам по-голяма. Може ли да получа такъв файл?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *